Kindcentrum de Vaart: ‘van verdeeld verantwoordelijk naar gedeeld verantwoordelijk’

Werken vanuit één gezamenlijke visie

Al enige jaren werkten kinderopvang en basisonderwijs samen onder één dak in brede school De Vaart in Heerhugowaard, naar volle tevredenheid. Er was een warme overdracht, leerkrachten van de onderbouw en pedagogisch medewerkers wisten elkaar te vinden, ouders hoefden kun kinderen maar op één locatie te brengen en te halen. Maar met het verstrijken van de jaren verandert de maatschappij, de behoeften van ouders en hun kinderen, evenals de ambities van onderwijs en opvang. Na een intensieve periode waarin dromen en visies van team en leiding zijn verkend, gaat brede school De Vaart een doorstart maken naar kindcentrum De Vaart. Een gesprek met Annemiek Ruiter, directeur basisschool De Vaart en Monique Bankras, manager kinderopvang De Vaart over hun dromen, beloftes voor het kind en gedeeld leiderschap.

Annemiek: “Opvang en onderwijs werkten op de Vaart al jaren samen, we wisten veel van elkaar, maar we werkten toch heel erg vanuit onze eigen organisatie. Vanuit de veranderende maatschappij en uit zorg voor het kind kregen we sterk de behoefte om vanuit een kindcentrum te werken. Tijdens onze zoektocht hoe dit dan in te richten kwamen we al snel tot de conclusie dat we dan ook één gezamenlijke visie moesten hebben.” “We hebben onze dromen met het team gedeeld” vult Monique aan, “Het team kon aangeven wat hun daarin raakte en daarop hebben we onze visie opgesteld.‘ Hier groei je samen’ is onze visie geworden. We willen het centrum in de wijk zijn en dat mag ook breder zijn dan voor kinderen en hun ouders alleen. Ook de bijdrage van buurtbewoners in het belang van ’hier groei je samen’ is welkom.

En hoe ziet dat er in de praktijk dan uit? Hoe het er in de praktijk uit gaan zien, dat is onze ontdekkingstocht.” Annemiek vult aan: “We verdelen de taken en de rollen. We hebben nu een grove indeling gemaakt, ik stuur meer aan op het gebied van onderwijs en Monique vanuit pedagogisch ontwerp, maar dat betekent niet dat de ander zich niet met dat takenpakket bemoeit. Want in de praktijk zie je bijvoorbeeld dat de onderwijstak volop met taalontwikkeling bezig is en de woordenschatontwikkeling van een kind start al bij baby’s.  We willen dat ouders bij ons alle twee terecht kunnen met hun vragen over onderwijs en opvang. We hebben onze werkdagen mooi verdeeld over de week.

Annemiek: “Een mooi voorbeeld uit de praktijk: de nieuwe taalmethode Logo 3000 is vorig jaar onderzocht door de onderbouwleerkrachten. De pedagogisch medewerkers zijn getraind door de leerkrachten en deze taalmethode is nu ook ingevoerd bij de peuters en in het kinderdagverblijf. Een prachtig voorbeeld van een doorgaande ontwikkellijn. Zowel voor kinderen als voor de teamleden. We groeien samen! Daar is hij weer, onze gezamenlijke visie.”

Deze inhoudelijke aanpassing vraagt ook om zichtbaarheid naar buiten toe. Op 22 september, de Vaartdag, wordt de nieuwe huisstijl onthuld en gaat de nieuwe website van het kindcentrum online. Een mijlpaal voor het centrum van de Molen- en Rivierenwijk in Heerhugowaard. Onze nieuwe visie komt nu sterk naar voren in de nieuwe huisstijl en versterkt ook enorm het ‘wij-gevoel’ binnen het team. Het wij-zij denken is verdwenen”. Iedereen is van harte welkom om bij de onthulling van de nieuwe huisstijl aanwezig te zijn op vrijdag 22 september!

Leiding van De Vaart Leiding van De Vaart