Kanjertaal voor ouders deel 2

ingevoerd op 29-03-2018

Beste ouder, verzorger,

 

Als Kanjercoördinator wil ik u de komende weken steeds een stukje tekst uit de Kanjertraining meegeven. Deze tekst is geschreven voor ouders en sluit aan bij de kanjertaal die wij op school gebruiken. Natuurlijk weet u al heel veel, doet u al heel veel maar wie weet geeft het u net wat meer handvatten en bent u zich weer even bewust van uw eigen gedrag.

Ik wens u in ieder geval vooral veel plezier!

 

Groeten Jenny

 

 

Blijf altijd rustig en respectvol in taalgebruik en houding

lijf in de wereld van de rust/ respectvol naar jezelf en de ander Laat je niet leiden door irritatie of angst en onmacht.

Zie je kind als de moeite waard en durf rustig maar duidelijk gedrag te begrenzen.

Laat je leiden door mededogen.

Je bent voorspelbaar in je gedrag voor kinderen

Kinderen weten waar ze met jou aan toe zijn, je biedt hen veiligheid en geeft hen vertrouwen.

Kinderen doen opvoeders na, wees je dat bewust.

Als jij rustig en respectvol een conflict aan gaat, dan ziet je kind hoe op een fatsoenlijke manier conflicten zijn op te lossen. Fatsoen is thuis de norm. 

Onze lichaamstaal straalt uit wat we denken

Wees je bewust van je opvattingen over je zoon of dochter. Denk niet in problemen, maar in oplossingen. Als een kind dwars doet, dan is er iets bijzonders aan de hand.

 

Reageer duidelijk op ongewenst gedrag; de benzinepomp en de motor. Oogcontact, een gebaar, hand op schouder; corrigeer van dichtbij. Corrigeer, in eerste instantie, van nabij (als dat kan)

Je voorkomt dat het gedrag direct ‘groot’ en zichtbaar wordt gemaakt voor andere kinderen in het gezin of voor vriendjes en vriendinnetjes.

Wees alert op ‘kleine’ dingen die de rust verstoren

Er is vaak al veel gebeurd voordat gedrag echt vervelend wordt.

Blokkeer direct de “benzinepompjes” die je kind mogelijk voeden in het gedrag. Voorkom dat je boos wordt, geef vriendelijk en duidelijk leiding Zet een kind niet voor schut.

Ga niet schreeuwen of belerend spreken.

Je wijst het gedrag af, niet het kind. Wees daar duidelijk in.

Kanjertraining Kanjertraining