Kanjertaal voor ouders deel 6

ingevoerd op 29-03-2018

Beste ouder, verzorger,

 

Als Kanjercoördinator wil ik u de komende weken steeds een stukje tekst uit de Kanjertraining meegeven. Deze tekst is geschreven voor ouders en sluit aan bij de kanjertaal die wij op school gebruiken. Natuurlijk weet u al heel veel, doet u al heel veel maar wie weet geeft het u net wat meer handvatten en bent u zich weer even bewust van uw eigen gedrag.

Ik wens u in ieder geval vooral veel plezier!

 

Groeten Jenny

 

11.Betrek het gezin bij de gewenste gedragsverandering van een kind Ik heb erg last van dit gedrag, wie van jullie heeft hier ook last van? Doe dit altijd respectvol, vanuit de gedachte: ’We helpen elkaar’. 

(Je maakt op die manier “de macht van het fatsoen” zichtbaar*.)

Je vraagt aan de anderen of zij dit ook vervelend gedrag vinden en er last van hebben. Meestal zullen de anderen uit het gezin op jouw hand zijn als jij je van meet af aan respectvol hebt gedragen. Zijn er momenten dat jij je zelfbeheersing verloor, dan keren de anderen zich soms ook tegen jou.

Gelukkig heb jij je zelfbeheersing niet verloren. Alles gaat daarom goed en nu kun je het gedrag van de dwarsligger samenvatten met:

‘Ik heb hier last van, wij hebben hier last van… Nu is  het mooi geweest!’

 

*Groepsdruk is een discutabel fenomeen. De Kanjerouder mag hier alleen gebruik van maken als  hij/zij dat doet zonder gevoelens van irritatie, wraakzucht, onverschilligheid, angst, onzekerheid. Het doel is inzicht geven enerzijds en anderzijds aan te sluiten op het verlangen goed te willen doen.  Het  is groepsdruk in positieve zin: doe elkaar recht. Kwaadaardige groeperingen daarentegen maken  gebruik van groepsdruk in negatieve zin, gericht op onderdrukking, machtshandhaving. Middelen: intimidatie, angst aanjagen. Uiteraard houdt u zich daar verre van. Groepsdruk is alleen in de positieve variant toegestaan.

 

12.”Jij bent de moeite waard, maar dit gedrag kan niet!” Je wijst het gedrag af en nooit het kind.

Laat merken dat je hoge, positieve verwachtingen hebt van het kind.

Geef jezelf en de ander iedere dag weer een nieuwe kans

Vraag je af wat je werkelijke overtuiging en bedoeling is met  jouw kind.

Laat zien dat je oprecht blij bent met het kind

Let op je gedachten over dit kind en je aannames/ intenties

Kanjertraining Kanjertraining