Zelf ruzies oplossen - betrokkenheid kinderen groot op De Vaart!!!

ingevoerd op 19-09-2018

Overal is wel eens wat en ontstaan er ruzies, maar het gaat erom hoe je ermee om ga.

Op kindcentrum De Vaart vinden we het belangrijk kinderen tools mee te geven om hier zelf mee om te gaan. Dit onderwerp is ook besproken met de Kinderraad en we hebben samen plannetjes ontwikkeld.
Vanaf dit schooljaar lossen kinderen zelf hun ruzies op door de inzet van mediators. Mediators zijn kinderen uit groep 6/7/8 die opgeleid zijn als bemiddelaar. Ze kunnen door de kinderen gevraagd worden bij een ruzie tussen kinderen, want dat werkt heel goed. Het is mooi te zien hoe onze kinderen zelf de verantwoording kunnen nemen om tot goede oplossingen te komen en zo te leren: iedereen hoort erbij en we maken het samen fijn.

Dinsdag 11 september hebben de mediators zich voorgesteld met hun hesjes, zodat iedereen ze tijdens het buitenspelen goed kan herkennen en is de (zelf ingerichte) hoek om mediation-gesprekken te voeren officieel geopend.

Voor de zomervakantie heeft de Kinderraad van De Vaart een anti-pestposter en een filmpje gemaakt over omgaan met pesten. Deze hebben ze gepresenteerd aan alle kinderen en is te zien op de website van Kindcentrum De Vaart. Ook is er op initiatief van de kinderen een anti-pest brievenbus opgehangen. Het is soms moeilijk om pestgedrag te melden en via een briefje in de brievenbus kunnen situaties toch gemeld en daarna besproken en opgelost worden.

Ruzies oplossen en dat alles door enthousiasme, betrokkenheid en acties van de kinderen zelf. Dat is echt top!

De Vaart mediator 1 De Vaart mediator 1
De Vaart mediator 2 De Vaart mediator 2