Controleer uw kind op hoofdluis

Beste ouders/verzorgers,

Het schooljaar is weer begonnen en dat betekent dat uw kind met veel andere kinderen in contact komt. Wij vragen u om thuis zelf uw kind(-eren) regelmatig te controleren op hoofdluis. Regelmatig controleren voorkomt dat hoofdluis verder wordt verspreid.  

Mijn kind heeft hoofdluis
Hoofdluis is beslist geen drama en je hoeft jezelf niets te verwijten als je kind hoofdluis heeft. Hoofdluizen kunnen geen ziekten overbrengen. Het is onschadelijk, maar het kan veel jeuk geven. Door krabben kunnen er infecties ontstaan. Het krijgen van hoofdluis heeft niets te maken met schone of vieze haren.

Neem de volgende stappen:
- Controleer alle gezinsleden.
- Behandel gezinsleden die hoofdluis hebben. Er zijn twee behandelmogelijkheden, zie hieronder.
- Vertel mensen in de directe omgeving dat je kind hoofdluis heeft. Denk aan school, kinderopvang, (sport-)clubs, opa’s oma’s, de oppas en ouders van vrienden.

Er bestaan twee soorten behandelingen om hoofdluis te verwijderen:
- De uitkambehandeling: Twee weken lang het haar dagelijks doorkammen met een fijntandige kam.
- De uitkambehandeling in combinatie met antihoofdluismiddel. Als je een antihoofdluismiddel gebruikt, is het belangrijk om ook dan het haar twee weken lang dagelijks te kammen met een fijntandige kam. 

Kinderen met hoofdluis mogen gewoon naar school.

Meer informatie over hoofdluis vindt u op: https://www.rivm.nl/vragen-en-antwoorden-over-hoofdluis (https://www.rivm.nl/vragen-en-antwoorden-over-hoofdluis)

Met vriendelijke groet,

Het team van De Vaart

lice lice