De Vaart op expeditie naar Finland

Komende week (17-20 jan.) reizen vier collega’s* uit ons team af naar Finland voor een studiereis:
Juf Naomi – vanuit de onderbouw en haar rol als gedragsspecialist
Juf Emmy – vanuit de bovenbouw
Juf Rian – intern begeleider opvang en onderwijs 
Juf Monique – directie en vanuit de opvang

Tijdens deze reis zullen zij inspiratie gaan opdoen bij verschillende kindcentra, passend bij de ontwikkelingen van De Vaart. 

In Finland werken opvang en onderwijs nauw met elkaar samen, in een domein voor kinderen van 0-15 jaar. We hopen daar voorbeelden te zien die onze doorgaande lijn tussen opvang en onderwijs kunnen versterken. 

Het Kiva anti-pest programma is zeer effectief en inmiddels ’wereldberoemd’. Kinderen worden getraind om hun onderlinge problemen op te lossen. Op De Vaart werken we met de Kanjertraining. We zijn benieuwd welke inzichten de studiereis ons geeft en wat we hiervan kunnen leren. 

De Finse scholen zijn ‘inclusief’ en daarmee vrijwel volledig toegankelijk voor kinderen met (leer- en andere) beperkingen. Er zijn in Finland nog wel scholen voor speciaal onderwijs, maar steeds meer geïntegreerd in een reguliere school. Hoe organiseren zij dat? Hoe is dat voor kinderen? Op De Vaart hebben wij als ambitie om nóg inclusiever te worden, passend bij onze doelgroep kinderen. 

In rap tempo worden er in Finland nieuwe kindcentra gebouwd, die ingericht zijn op de samenwerking tussen opvang en onderwijs én inclusief onderwijs. Kindcentrum De Vaart krijgt nieuwbouw, wij gaan in de komende jaren samen met de gemeente de plannen ontwikkelen. De inspiratie uit de studiereis kunnen we meenemen in deze plannen. 

We wensen onze collega’s een inspiratievolle reis toe!

Namens het team van De Vaart,
De directie

 

* Voor juf Naomi en juf Emmy is een passende vervanging/oplossing gevonden. Meester Kevin is namens de directie het aanspreekpunt deze week. 

Finland onderwijs Finland onderwijs