Terugblik studiedag 11 april

Afgelopen dinsdag hadden wij een studiedag met het onderwijsteam en waren de kinderen vrij. Op deze studiedag hebben wij met het team aandacht besteed aan ons taalonderwijs. Samen met de taalspecialisten (juf Marijke en juf Anouk) hebben teamleden rijke taalteksten gezocht bij het komende thema. Deze teksten gebruiken wij bij begrijpend lezen (groep 3 t/m 8) en begrijpend luisteren (groep 1/2).

Onder begeleiding van onze ICT-coach (juf Dena) hebben wij een vervolg gegeven aan het verder uitwerken van onze visie op ICT-onderwijs en digitale geletterdheid. Op de studiedag in februari hebben wij hier een begin mee gemaakt. De digitalisering is niet meer weg te denken uit ons leven. Het is dus belangrijk dat wij kinderen kennis en vaardigheden leren. De komende schooljaren zullen wij aandacht besteden aan het verder uitwerken en implementeren van digitale geletterdheid in ons onderwijs. 

Op De Vaart zetten wij in alle groepen actief de Kanjertraining in. Dit is een methode om een prettig en veilig schoolklimaat te creëren. Regelmatig komt dit onderdeel terug op studiedagen, zo ook afgelopen dinsdag. De Vaart is de maatschappij in het klein en dus leren wij kinderen hoe om te gaan met elkaar. Al sinds 2018 zetten wij mediators in. Mediators zijn kinderen uit groep 7 en 8 die getraind zijn en het leuk vinden om kleine conflictjes tussen kinderen op te lossen. Na evaluatie met de mediators zelf en een gesprek met het team heeft nieuw inzicht ons opgeleverd dat het goed zou zijn dat er in elke groep (4 t/m 8) een mediator is. Na de meivakantie gaan wij daarom het aantal mediators uitbreiden, zodat er in iedere groep 4 t/m 8 altijd één of twee mediators zijn. Het maakt het voor kinderen laagdrempeliger en makkelijker om naar een klasgenootje te stappen dan naar een kind uit groep 7/8. Uiteraard maakt de leerkracht de inschatting of kinderen zelf het conflict kunnen oplossen of dat het een rol van de leerkracht vraagt. 

Als afsluiting van de studiedag zijn we met het team naar de Schoorlse Duinen geweest. Teambuilding: onder begeleiding van een gids hebben we gewandeld door de prachtige natuur, met na afloop een hapje en een drankje!

20230411_131248 20230411_131248