Gezond voedingsbeleid vanaf 2024

Per 1 januari 2024 komt er een gezond voedingsbeleid voor ons gehele kindcentrum (opvang én onderwijs). Dit gaat er voor onderwijs veranderen: 
- Kinderen nemen drinken, het liefst water, in een hervulbare beker mee. Pakjes drinken zijn niet meer welkom. 
- Kinderen nemen een gezond tussendoortje en gezonde lunch mee naar school.  
- Traktaties en vieringen vormen een uitzondering op het gezonde beleid; daar mag iets zoets genuttigd worden.  
Hieronder lees je de uitleg, onze visie en het beleid. 

Aanleiding 
Scholen hebben de opdracht om goed burgerschapsonderwijs in te richten om zo kinderen voor te bereiden als goede burger in de maatschappij van nu en in de toekomst. Wij gebruiken hier onder andere de Kanjertraining en onze wereldoriëntatiemethode Faqta voor. Naast die methoden moeten wij onze kinderen iets leren t.a.v. de wijk waarin kinderen opgroeien.  

Veel kinderen van ons kindcentrum groeien op in de Molen- of Rivierenwijk. In die wijken is het aantal mensen met overgewicht hoog, zo blijkt uit de cijfers. We zien ook dat veel kinderen ongezonde tussendoortjes en lunches meekrijgen naar school. Daarom hebben wij de keuze gemaakt om in te gaan zetten op gezonde voeding. Gedeeltelijk deden wij dit al. Bij onze opvang (kinderdagverblijf, peuteropvang en BSO) is er al een gezond voedingsbeleid, maar bij onderwijs nog niet. Per 1 januari 2024 komt er één gezond voedingsbeleid voor ons gehele kindcentrum (opvang én onderwijs). Wij hanteren de voedingswijzer van het Voedingscentrum (www.voedingscentrum.nl). 

Onze visie 
Binnen Kindcentrum De Vaart vinden wij het belangrijk dat kinderen gezond eten en drinken. Goede voeding bevordert een goede conditie en dus de ontwikkeling van een kind. Het drinken, het tussendoortje en de lunch moet gezond zijn. Bij een viering of festiviteit mag dit iets zoets zijn.  

Drinken 
Kinderen nemen een gevulde drinkbeker mee. Hier mag water, water met een smaakje, thee, melk of karnemelk inzitten. De drinkbeker mag op ons kindcentrum hervuld worden met water. Pakjes drinken zijn niet meer welkom.  

Per 1 januari 2024 gaan wij afval gescheiden inzamelen en willen wij de hoeveelheid afval verminderen. Geef je kind een hervulbare drinkbeker mee. Dit is goedkoper dan pakjes drinken en wij hebben zo minder afval.  

Tussendoortje 
- Dit is bij voorkeur fruit en/of groente. Bijvoorbeeld: appel, peer, banaan, kiwi, druiven, meloen, aardbei, mandarijn, worteltjes, komkommer, paprika, snoeptomaatjes, etc.  
- Een rijstwafel/maiswafel, volkoren knäckebröd, krentenbol, crackers, biscuitje, gedroogd fruit (dadels, rozijnen) en noten mag ook.  

Lunch 
- Bruin of volkorenbrood of een wrap met hartig beleg. Kies bijvoorbeeld voor kaas, zuivelspread of cottage cheese, hummus, ei, notenpasta of pindakaas zonder zout en suiker, sandwichspread. Minder vette en minder zoute vleeswaren mag ook, dit zijn bijvoorbeeld kipfilet, ham, boterhamworst, licht gezouten runderrookvlees, kalkoenfilet. 
Zoet beleg kan soms ook. Veel soorten zoet beleg bevatten minder calorieën en minder verzadigd vet dan hartig beleg. Jam, (appel)stroop, zuivelspread en honing zijn bijvoorbeeld calorie-armer. 
- Cracker, cracottes, rijstwafel/maiswafel. 
- Gezonde maaltijd, bijv. een koud restje van de avond ervoor.  

Vieringen en festiviteiten 
Vaak worden bijzondere gelegenheden gevierd met iets bijzonders te eten. Te denken valt aan traktaties op verjaardagen en bijzondere maaltijden op speciale dagen, bijvoorbeeld een Paasontbijt of Kerstdiner. Tijdens deze vieringen wordt er een uitzondering gemaakt op het gezonde beleid en mag er iets zoets genuttigd worden.  

Traktaties 
Als een kind jarig is mag het trakteren in de groep. De traktatie mag één klein ding zijn. De traktatie mag gezonds zijn, maar dit is geen verplichting. Je kunt ook denken aan één kleine traktatie in de vorm van een klein voorwerp: gum, potlood, speeltje, etc. wat een kind mee naar huis kan nemen.  

Religieuze/culturele gebruiken 
Voedingspatronen en eetgewoonten kunnen verschillen onder invloed van culturele en/of religieuze gebruiken. Wij vragen ouders hier rekening mee te houden bij het uitdelen van een traktatie of bereiding van gerecht voor bijv. een Paas- of Kerstviering.  

 

Het gezonde voedingsbeleid is besproken in de Vaartraad. Zij hebben een positief advies hierover uitgesproken.  
Heeft u vragen of wilt u in gesprek over het nieuwe beleid? U bent van harte welkom om even bij de directie binnen te lopen.

treat treat